top of page
  • Foto van schrijverSplinter

Dankzij Splinter Menstruatieproducten Uitgiftepunten (MUP's) in gemeente Woerden

Bijgewerkt op: 7 apr. 2023


In oktober 2022 werd de "menstruatiearmoede motie" van Splinter bijna unaniem door de Woerdense gemeenteraad aangenomen. In deze motie werd het college opgeroepen om menstruatiearmoede uit te bannen, door aan te sluiten bij het initiatief van het Armoedefonds en in navolging van vele andere gemeenten ook Menstruatieproducten Uitgiftepunten (MUP's) in de gemeente Woerden te faciliteren. [Lees de debatbijdrage en onze motie hier terug!]


Maar liefst 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland hebben geen geld om menstruatieproducten te kopen, met grote gevolgen. Menstruatieproducten zijn een eerste levensbehoefte. Zonder kunnen meisjes niet naar school en vrouwen niet naar hun werk. Dit zorgt voor achterstanden en sociale uitsluiting. Ook kan een gebrek aan voldoende menstruatieproducten leiden tot het niet tijdig wisselen van menstruatieproducten tijdens de menstruatie. Dit zorgt voor levensgevaarlijke situaties, zoals tamponziekte ('toxische shock syndroom' (TSS)). In tijden van economische onzekerheid door inflatie en gestegen kosten van energie, lopen deze cijfers en de risico's alleen maar verder op. Splinter nam in de gemeenteraad Woerden het initiatief om menstruatiearmoede met gratis menstruatieproducten uitgiftepunten tegen te gaan.


Wethouder Jacques Rozendaal was direct enthousiast over het initiatief. Ondertussen zijn er binnen de gemeente Woerden al 11 uitgiftepunten gerealiseerd op laagdrempelig toegankelijke plaatsen. Bijvoorbeeld in de Openbare Bibliotheek, op middelbare scholen, in minibiebs en dorpshuizen. Op 29 april 2023 kreeg Harmelen er in het dorpshuis een MUP bij. Penny van Laarhoven van het Armoedefonds, wethouder Jaques Rozendaal en ons Splinter raadslid Femke Merel openden het uitgiftepunt waar meisjes en vrouwen die niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten te kopen, gratis maandverband, tampons of cups kunnen pakken en bestellen.


Ben je benieuwd waar er bij jou in de buurt MUP's te vinden zijn? Kijk op de kaart.

Wil je meer weten over het menstruatiearmoede project van het Armoedefonds? Hier lees je alles!


Opening van het uitgiftepunt voor menstruatieproducten in Harmelen. Links: Penny van Laarhoven van het Armoedefonds, midden: wethouder Jaques Rozendaal en Splinter-raadslid Femke Merel van Kooten.

De Woerdense Courant schreef er ook een nieuwsbericht over. Klik of tik op onderstaande tekst om het hele artikel te kunnen lezen:

Het nieuwsbericht in de Woerdense Courant lees je hier verder!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page