Download hier onze motie:
Voorzitter,
Wij spreken vanavond op deze politieke avond over de motie vreemd aan de orde van de dag van Splinter, over de bestrijding van menstruatiearmoede. Ik neem aan dat iedereen kennis heeft kunnen nemen van de tekst van motie vreemd en de documenten waarnaar gelinkt is bij de diverse constateringen en overwegingen. Ook hebben wij een A4’tje praktische informatie van het Armoedefonds voor gemeenten toegevoegd.
Voorzitter, voor de toehoorders van deze politieke avond zal ik een korte uitleg geven over de aanleiding van de motie vreemd. Iedereen in Nederland, dus ook in onze gemeente Woerden, wordt de afgelopen maanden geconfronteerd met stijgende energieprijzen en een ongekend hoge inflatie die onze dagelijkse boodschappen duurder maken. Vóór deze energie- en inflatiecrisis bleek al uit verschillende onderzoeken uit binnen- en buitenland dat veel vrouwen te maken hebben met “menstruatiearmoede”. Menstruatiearmoede is beperkte of geen toegang hebben tot de middelen die je nodig hebt om veilig en comfortabel de menstruatieperiode door te komen. Meisjes die thuisblijven van school omdat ze in een gezin leven waar geen geld is voor menstruatieproducten. Vrouwen die moeten kiezen tussen eten voor hun kinderen of menstruatieproducten gebruiken. Ik kan mij goed voorstellen dat u dit nooit eerder gehoord heeft, voorzitter, want het is voor veel mensen nog steeds een moeilijk of zelfs een taboe onderwerp. Er is nog steeds veel schaamte. Ik kan mij goed voorstellen dat daardoor nog relatief weinig mensen zich bewust zijn van deze vorm van armoede. Vóór de crisis werd in Nederland al 1 op de 10 meisjes en vrouwen maandelijks geconfronteerd met onmogelijke keuzes en daardoor een onveilige menstruatieperiode. Sindsdien is het er niet beter op geworden.
Voorzitter, in Schotland heeft de regering onlangs een wet ingevoerd waardoor overal in Schotland meisjes en vrouwen gratis menstruatieproducten kunnen krijgen. Het Nederlandse kabinet vindt dit een taak voor de gemeenten, zoals zij helaas heel veel zaken een taak van de gemeente vindt maar dat ter zijde. De gemeente Woerden is een stad met kleine kernen waar ruim 52.000 mensen wonen en verdrietig genoeg steeds meer armoede voor komt.
Voorzitter, menstruatieproducten moeten voor iedere vrouw die deze nodig heeft beschikbaar zijn. En vanuit die gedachte is het Armoedefonds gestart met het openen van Menstruatieproducten Uitgiftepunten op zoveel mogelijk plekken in Nederland, waar menstruatieproducten gratis beschikbaar gesteld worden. Dit doen zij in samenwerking met gemeenten, organisaties en particulieren. Gisteren was uitgebreid in het nieuws dat het Armoedefonds deze week het 1000e uitgiftepunt, een uitgiftepunt in de kringloopwinkel van Utrecht Overvecht, geopend heeft. Het doel is om rond het einde van het jaar nog eens 400 extra uitgiftepunten te realiseren.
In Woerden zijn er op dit moment drie uitgiftepunten, maar deze zijn niet openbaar toegankelijk. Eén uitgiftepunt op het MBO Rijnland, nog één in een klein particulier kastje in Geestdorp en nog een uitgiftepunt bij de Voedselbank. En al in antwoord op de vraag van Progressief Woerden deze week, de heer IJpma van Progressief Woerden dacht te weten dat dit wél voor iedereen toegankelijk is, maar ik heb naar aanleiding van zijn vraag contact opgenomen met mevrouw Brillemans van Voedselbank Woerden en het is inderdaad alléén toegankelijk voor mensen die een pasje hebben voor de Voedselbank. En zoals u weet, de selectie is streng.
Het Armoedefonds heeft voor Splinter uitgerekend hoeveel Menstruatieproducten Uitgiftepunten er extra nodig zijn en heeft ons informatie toegestuurd waarin uitgelegd wordt hoe zij uitgiftepunten organiseren op plekken waar mensen er gemakkelijk en zo anoniem mogelijk bij kunnen. Zoals in kerken, buurthuizen, inloophuizen, kringloop- en weggeefwinkels, duurzaamheidswinkels, in bibliotheken, scholen, bij sportverenigingen, en meer, ook bij particulieren thuis in bestaande minibiebs of een heel nieuw uitgiftekastje. De inkoop, distributie en beheer neemt het Armoedefonds volledig op zich. Het gaat om alle soorten menstruatiematerialen en materialen voor licht urineverlies. Het Armoedefonds koppelt rechtstreeks terug aan de gemeenten over de voortgang.
Voorzitter, de motie vreemd van Splinter vraagt om de bestrijding van menstruatiearmoede op te nemen in het armoedebeleid van de gemeente Woerden en in navolging van vele andere gemeenten in Nederland aan te sluiten bij het mooie initiatief van het Armoedefonds, om vervolgens in overleg met hen te bepalen hoeveel dozen menstruatieproducten door de gemeente gefinancierd kunnen worden. Splinter wil daarin niet interveniëren door het college vast te zetten met een bedrag, daarom staat er geen bedrag genoemd, maar voor wie zich afvraagt: wat kost het uitbannen van menstruatiearmoede nou eigenlijk, het Armoedefonds schat in dat het zo’n €10.000,- voor het eerste jaar kost. Maar het exacte bedrag zal in overleg vastgesteld worden.
Voorzitter, ik hoor graag wat de verschillende partijen van dit voorstel vinden en als zij nog vragen hebben hoor ik dat uiteraard ook graag.
Wie mee wil tekenen is van harte welkom dat te doen. Vrijwel overal wordt een dergelijke motie unaniem aangenomen, dus Splinter hoopt dat Woerden net zo voor kansengelijkheid is als de andere deelnemende gemeenten.
Dank u wel.
Stemming: motie aangenomen met 27 stemmen voor en 2 stemmen tegen.
Comments