top of page
  • Foto van schrijverSplinter

Inspirerend 1e Splinter partijcongres!

Bijgewerkt op: 7 mei 2023

Op zaterdag 6 mei hield Splinter haar eerste partijcongres in Poppodium Bredius, hartje Woerden.


En met succes! Er was een ochtendprogramma waarin de Splinter leden mochten stemmen over het Splinter jaarverslag over 2022 en een wijziging op de partijstatuten. Ook werd er gestemd over een nieuw Splinter Algemeen Bestuurslid, Laura Leijendekkers. We zijn ontzettend blij om Laura te mogen verwelkomen in ons bestuur! Verder werd door onze cybersecurity expert Wouter Schröder uitleg gegeven over de nieuwe versie van onze Splinter Fractiekamer, waarin directe democratie centraal staat en op een laagdrempelige manier contact mogelijk wordt met iedereen die wil meepraten en meedenken over wat er beter kan in Nederland. Aan het einde van het ochtendprogramma werd de nieuwe Splinter webshop onthuld. We zijn op alles voorbereid: flyeren op het strand? We hebben zelfs een Splinter zwembroek, bikini en strandlaken! Laat die zon (en de verkiezingen...) maar komen! ;)


We genoten in het zonnetje van een gezellige lunch met muzikale begeleiding van Niek met zijn elektrische gitaar (we zitten toch in een poppodium, dus laten we het maar gezellig maken!). De lunch was in principe vegetarisch, maar in het kader van "Carnivoor? Geef het door!" waren er ook niet-vega opties. Splinter is niet namelijk niet zo van het dwingend opleggen, maar wel van bewustwording.


Verbinding & idealen verwezenlijken


Na de lunch stond het Splinter partijcongres in het teken van "verbinding" en het verwezenlijken van je politieke idealen. Eerste gastspreker was Sanneke Nulkes, politiek communicatie strateeg. Zij schreef, als oud - VVD Statenlid die zonder enige politieke ervaring als 24-jarige opeens volksvertegenwoordiger werd in de Provinciale Staten, het boek dat zij destijds had willen lezen: "Succesvol in de politiek". Al jarenlang is Sanneke coach voor bestuurders en politici in het voeren van jaarrond succesvolle campagnes en ze kwam Splinter waardevolle tips meegeven voor verbinding en groei.


Tweede gastspreker was onze "mystery guest" Caroline van der Plas van BBB. Helaas moesten we haar komst geheim houden tot het allerlaatste moment vanwege veiligheidsredenen. Het is een bedreiging voor de democratie dat volksvertegenwoordigers zich niet meer vrij kunnen bewegen zonder bang te hoeven zijn voor hun veiligheid. En bijzonder verdrietig voor de persoon die het treft. Maar we waren erg blij dat Caroline, vlak na de stormachtige verkiezingsoverwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen, bij ons wilde komen spreken over de weg die zij afgelegd heeft tot zij in de Tweede Kamer kwam, hoe zij met haar vrijwilligers de campagne zo succesvol heeft gevoerd heeft en de partij heeft laten groeien tot het formaat dat BBB nu is. Splinter en BBB verschillen uiteraard qua standpunten, maar vinden we het belangrijk om gedeelde idealen te benadrukken in plaats van verder te polariseren. Bijvoorbeeld wat betreft een betrouwbare overheid, opkomen voor mensen die kwetsbaar zijn en/of niet gehoord worden en je ziel niet verkopen voor dealtjes in achterkamertjes: daarin kunnen we elkaar prima vinden. Polarisatie hebben we genoeg. Dus we spraken af om het vandaag niet over onze tegenstellingen te hebben en het werden mooie gesprekken over gedeelde waarden. Wie er niet bij was: je hebt echt iets gemist! (Tip voor de volgende keer.)


En natuurlijk gaf Femke Merel op het einde van het congres een speech vanuit het hart, die met veel warmte en enthousiasme vanuit de leden werd ontvangen.


Tot slot kwam singer/songwriter Anouk Holt de sterren van de hemel zingen. Het begon versterkt binnen op het podium, maar het was zo'n prachtige dag: we verhuisden met Anouk naar buiten voor een akoestisch concert buiten.


Conclusie: dit was een partijcongres met zo'n positieve energie waarvan we hopen dat er nog velen zullen volgen. Het enthousiasme onder de leden om de politiek te vernieuwen en het leven voor iedereen in Nederland ten positieve te veranderen, werkt aanstekelijk. Onze vuurvogel is aan het warm vliegen! Op naar nieuwe (vervroegde) Tweede Kamerverkiezingen.1.218 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page